Hoe start je nu eigenlijk met Yoga??

Meer bewegen, leniger worden, beter kunnen ontspannen… Allemaal hele goede redenen om aan yoga te beginnen. Toch weet je niet goed hoe je moet beginnen en of yoga eigenlijk wel bij je past. Want de meeste houdingen kunnen er best ingewikkeld uitzien zeker als je nog nooit op een yoga mat hebt gestaan.

  1. Hoe bereid je je voor?

Ten eerste: het is helemaal geen vereiste dat je superlenig bent of alle oefeningen kent voordat je met yoga kan beginnen. Yoga gaat vooral niet om lenigheid of moeilijke houdingen aannemen. Yoga gaat om jou en wat het voor jou kan betekenen. Het is wel aan te raden om uiteindelijk naar een fysieke yogales te gaan, een yogadocent kan je corrigeren en verder helpen met aanwijzingen en je persoonlijke doelen.

Let er op dat je genoeg water hebt gedronken en neem eventueel een waterflesje mee. Probeer het drinken tijdens je les wel te beperken. Veel mensen doen yoga op een lege maag, zodat zij al hun energie op de Asana’s (houdingen) kunnen richten. Maar voor je eerste kennismaking met yoga kun je beter wel wat eten, om te voorkomen dat je duizelig en misselijk wordt. Eet minstens een uur van te voren een kleine maaltijd. Yoga op een volle maag is echt niet fijn.

  1. Vind de yogales die bij je past

Als je ‘yoga’ googelt, zie je meteen dat er erg veel verschillende stromingen zijn. Voor iedereen zit er wel wat tussen! Zoek een les die bij je past. Word je graag fysiek uitgedaagd? Ashtanga yoga, Vinyasa yoga en Power yoga zijn intensieve yogavormen waarbij de nadruk ligt op lichamelijke inspanning. Als je het liever wat rustiger aan doet kun je Slow Hatha of Yin yoga proberen.

  1. Wat heb je eigenlijk nodig?

Met gemakkelijk zittende kleding, een handdoek, een flesje water en een mat, kom je al een heel eind. Daarbij hebben yogastudio’s vaak hulpmiddelen staan, zoals blokken, dekentjes en kussens. Leg deze naast je matje neer, zodat je straks alles binnen handbereik hebt. Belangrijk is wel dat je inziet dat je niets hoeft te kunnen en je beter kunt ondersteunen in yoga houdingen dan grenzen over gaan. Natuurlijk is het goed jezelf uit te dagen maar yoga gaat vooral om het voelen en waarderen van je fysieke grenzen.

Wil je meer weten?? neem gerust contact op met Ikgroei Tilburg of boek voor jezelf een proefles in.

We zijn te vinden aan de Piushaven in Tilburg. Waar een ruime studio je alle tools geeft voor een fijne les.

info@ikgroei.com