Yoga therapie en coaching bij IKgroei

Yogatherapie is een nieuwe vorm van therapie waarbij je eigenlijk een yoga sessie op maat krijgt, afgestemd op jouw situatie. Door de International Association of Yoga Therapists wordt yogatherapie ook wel “de toepassing van de filosofie en oefeningen van yoga binnen een therapeutische setting om gezondheid en welzijn te bevorderen – inclusief een persoonlijk assessment, het stellen van doelen en lifestyle ondersteuning” genoemd. Wanneer is yogatherapie voor jou? En hoe ziet een yogatherapie sessie eruit? wat betekent Yoga therapie bij Ikgroei Tilburg.

Yogatherapie: het gaat verder dan alleen yoga

Ben jij wel eens naar een yoga of pilates les gestuurd omdat het goed voor je zou zijn? Door een fysiotherapeut, je huisarts of misschien een psycholoog? Misschien op aanraden van een vriend of vriendin? En dan beland je in een willekeurige groep les en is er eigenlijk helemaal geen persoonlijke aandacht. Heb je maar half een idee wat je aan het doen bent. Heb je misschien wel vragen over je gezondheid die niet aan bod komen. Of doe je houdingen of ademoefeningen waardoor je je helemaal niet beter voelt, misschien zelfs slechter. Misschien doen sommige oefeningen pijn aan je lijf. En het kan heel goed zijn dat intense ademoefeningen onrust en paniek in je activeren. Is dit nou waar je voor kwam?

Dan is yogatherapie wellicht iets voor je. Yogatherapie is yoga ter ondersteuning van fysieke en mentale gezondheidsklachten, bijvoorbeeld burn-out, rugpijn of chronische aandoeningen. De eeuwenoude wijsheid en filosofie van yoga wordt hierbij ingezet om je gezondheid te verbeteren, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Een holistische vorm van therapie dus. De yogatherapeut is er om jou te ondersteunen op deze weg en gebruikt yoga tools om jou weer in je kracht te zetten. Zodat jij op deze reis je innerlijke kracht en wijsheid die kan gaan herontdekken.

 

Yogatherapie als mix tussen holistische en wetenschappelijke kennis

Yogatherapie volgt zoveel mogelijk de laatste wetenschappelijke inzichten. Het combineert dus heel mooi eeuwenoude wijsheid en tools met wetenschappelijke onderzoeken.  Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de therapeutische effectiviteit van yoga. Het is wetenschappelijk bewezen dat yoga (aangepast aan het individu) bijdraagt aan onder andere:

  • Meer kracht, flexibiliteit en balans
  • Betere ademhalingspatronen en meer longcapaciteit
  • Beter en sterker zenuwstelsel
  • Meer veerkracht en inzicht na een stressvolle situatie
  • Rustigere, ontspannen gedachten die meer aanwezig zijn in het hier en nu

Hoe ziet een sessie eruit?

Omdat yogatherapie zó op maat gemaakt is voor jouw specifieke vragen, zijn yogatherapie sessies één op één. Helemaal aangepast aan jou. Zo’n sessie is elke keer weer anders. Precies afgestemd hoe jij je op dat moment voelt. Als je binnenkomt wordt er daarom eerst ook afgestemd: Hoe voel je je vandaag? Wat speelt er? Op basis daarvan kan de yogatherapeut de juiste yoga tools inzetten. Dat kan zijn: Aarden, kracht opbouwen, bewegingen voor meer flexibiliteit of een betere houding, ademoefeningen, meditatie en mindfulness technieken, ontspanning, self-care & lifestyle routines gaan opbouwen, zoeken naar de yoga filosofie en bewustzijn van gezonde voeding.

Na een yogatherapie sessie krijg je oefeningen mee voor thuis, om je eigen yoga sessies op te gaan bouwen. Zo kan je zelf een gezonde routine gaan creëren, zodat je lijf weer soepeler voelt en je mind rustiger. Dit zorg voor een gevoel van kalmte en daarmee vrijheid en kracht.