Pilates en waarom het zo goed voor je is

 

WAT IS PILATES?

Pilates wordt weer wat populairder, reden genoeg om maar eens te benoemen waarom het nu zo goed voor je is en waarom je het eens zou mogen proberen.

Pilates is een bewegingsleer ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). Pilates ontwikkelde zijn methode tijdens de Eerste Wereldoorlog met de bedoeling om het revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Mede door zijn overtuiging dat geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn, ontwikkelde hij oefeningen met de nadruk op gecontroleerde precieze bewegingen. Die moesten de gewonde soldaten helpen hun gezondheid terug te vinden en hun belangrijkste spieren te verstevigen. Later is de Pilates methode opgepakt door de balletwereld. Het werd het een belangrijk onderdeel van elke dansopleiding en dat is het altijd gebleven. Pilates versoepelt en versterkt het hele lichaam gelijkmatig met oefeningen die starten vanuit de core spieren (de dieperliggende buik- en rugspieren die ruggengraat, bekken en schouders met elkaar verbinden).

Bij het beoefenen van pilates wordt er gefocust op de 6 basisprincipes:

 • Concentratie

De bewegingen worden met geconcentreerd uitgevoerd. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de contractie en nauwkeurigheid van de oefening. Het geeft de “mind” een moment van positieve inzet om met jezelf bezig te zijn in plaats van alle dagelijkse bezigheden.

 • Centrum

De stabiliteit en stevigheid van je lichaam wordt bepaald door je centrum oftewel je core-stability. Het spierkorset van je centrum (spieren van de buik, rug, bekkenbodem en middenrif) creëert de zogenaamde Powerhouse. Je powerhouse is belangrijk bij elke beweging die je maakt.

 • Controle

Iedere Pilates oefening vereist beheersing van je lichaam en ook je geest. Iedere beweging moet gecontroleerd uitgevoerd worden.

 

 • Nauwkeurigheid

De bewegingen worden nauwkeurig uitgevoerd. Elke beweging heeft een begin- en een eindpunt Als je bijvoorbeeld je been uitstrekt, maak je de strekking helemaal. De nauwkeurigheid van de oefeningen is sterk bepalend voor het effect.

 • Ademhaling

Er wordt doorgeademd tijdens de oefeningen. Elke beweging heeft een ademritme waardoor je niet vergeet te ademen en je je lichaam ondersteund in je bewegingen.

 • Vloeiende Bewegingen

Iedere oefening die je uitvoert doe je zo vloeiend mogelijk. Met Pilates bestaan er geen statische bewegingen en de oefeningen mogen ook niet haastig uitgevoerd worden. Rust is belangrijk in je bewegingen.

 

WANNEER DOE JE PILATES?

Of je nu man of vrouw, jong of oud, stijf of soepel bent: pilates is voor iedereen gunstig. Het helpt je je lichaam te versterken, soepeler te maken en is een ideale bewegingsvorm voor als je een hele dag achter de computer zit. Pilates is fantastisch om je houding te verbeteren en om rug- en nekklachten te verhelpen en te voorkomen. Bij Ikgroei yoga & pilates maken we elke les om niveau en passen we elke oefening aan mocht dat nodig zijn.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN PILATES?

 • Pilates verbetert je lichaamshouding.
 • De wervelkolom en het gehele lichaam wordt soepel en sterk.
 • Het voorkomt en verhelpt blessures.
 • Pilates kan je helpen revalideren
 • Het vermindert stress doordat je geest zich focust op hoe het lichaam beweegt.
 • Je lichaamsbewustzijn vergroot.
 • Het is een niet weg te denken ondersteuning voor andere bewegingsvormen, zoals lopen en krachttraining. Veel topsporters doen pilates om hun trainingen te ondersteunen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN PILATES EN YOGA?

Yoga en pilates zijn beide bewegingsvormen met een lage intensiteit en een lage impact: die helpen om blessurevrij te sporten.

 • Pilates is iets meer gericht op core stabiliteit en kracht en dus het ondersteunen van je lichaam bij de bewegingen die je maakt.
 • Yoga is gericht op het loslaten van de wervelingen van je gedachtes en heeft  een ondersteunde rol bij ontspanning.

Beide trainingen kunnen elkaar wel perfect aanvullen en aangezien er ondertussen van zowel pilates als yoga zo veel verschillende vormen zijn, hangt het ook wat af van de versie wat de gelijkenissen en verschillen zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden?? Bij ikgroei yoga & pilates helpen jou het plezier in beweging en te werken aan een sterk en gezond lichaam.

We nodigen je graag uit voor een proefles in onze mooie studio aan de Piushaven in Tilburg. Dicht bij het centrum en ver genoeg weg om de rust te ervaren die de studio je biedt.

Voel je welkom.