Waarom we aarden en waarom het zo belangrijk is voor ons.

Jullie weten vast wel hoe ik bijna elke yoga les begin.

We staan stil bij ons lichaam maken contact met de vloer. Laten energie stromen en voelen wat we voelen. Maar waarom eigenlijk?

Ik leg het je uit….

 

Aarden is je verbinden met de planeet aarde, dit doe je door direct contact met de huid.
Bijvoorbeeld met je blote voeten op de grond of je handen in de aarde. Zo sta je letterlijk in verbinding met de aarde. Maar dit kan ook door te zwemmen in natuurwater. Hierdoor heeft ieder stukje lichaam contact met de aarde. Daardoor kan de energie van de aarde via jouw handen, voeten of je lijf, door je lichaam stromen en ben je energetisch meer in balans.

Waarom is aarden goed voor je..

Vanaf 1990 zijn er veel wetenschappelijke studies uitgevoerd om bewijs te krijgen wat de invloed van aarden heeft op de menselijke gezondheid. Niet alleen verhoogt aarden het energieniveau en geeft je het gevoel dat je stevig op je benen staat, aarden vermindert ook de ontstekingen in je lichaam en verbeterd de slaap. Aarden brengt je zenuwstelsel tot rust, vermindert spanning en stress en verlaagt het stresshormoon cortisol. Het hele fysieke lichaam zal positief beïnvloed worden met aarden. Een ander voordeel is dat het immuunsysteem verbeterd wordt. De gehele doorstroming van bloed in het lichaam wordt bevorderd. Aarden zou zelfs een positieve werking hebben op het verouderingsproces en bij het hebben van een jetlag. Maak verbinding met de aarde en laat alle negatieve energie het lichaam verlaten.

 Wanneer zou je kunnen aarden?

Hoofd
Je hebt een druk hoofd met veel gedachten.
Je hebt goede en creatieve ideeën maar het lukt je niet om dit ook echt uit te voeren.
Je bent veel aan het dagdromen.
Je vindt het lastig om je te concentreren. Er lijkt weinig uit je handen te krijgen.
je maakt niet af waar je aan begint.
Je merkt op dat je veel op de automatische piloot doet.

Lichaam
Je voelt slecht of niet aan wat je lichaam aangeeft of nodig heeft.
Je vindt het lastig om te voelen of je lichaam moe is. Je voelt je continue moe terwijl je wel voldoende slaapt.
Je kunt delen van je lichaam niet goed voelen;
Je hebt een continu gevoel van honger. Je hebt vaak zin in voedsel dat je een snelle rush geeft. Zoals suiker gevulde voeding.

Gevoel
Je hebt in dagelijkse situaties het gevoel er niet echt bij te zijn.
Je hebt gevoelens van onzekerheid en minder zelfvertrouwen.
Je voelt continu zonder aanleiding een onbehaaglijk gevoel.
Je voelt je nerveus en/of onprettig gespannen.
Je vindt het lastig om je energetische en lichamelijke grens te voelen.
Je hebt snel last van de energieën van andere mensen en/of van bepaalde plaatsen.
Je merkt dat je spanningen en emoties niet kwijtraakt en dat je daarmee vol blijft zitten.

Manieren om te aarden, en alle tips op een rij…

 Een goede lichaamshouding
Een goede lichaamshouding houdt in: staan of zitten met je hoofd recht, schouders en armen ontspannen naar beneden, een rechte rug en de knieën licht gebogen. Een goede lichaamshouding zorgt ervoor dat de energie van boven naar beneden kan stromen.

Ontspannend bewegen
Yoga, pilates en andere vormen van ontspannende bewegingsactiviteit waarbij je bewust wordt van het voelen van je lichaam.

Vertragen en regelmaat
Vertragen betekent: vertraag je beweging bij alles wat je doet, zodat je goed je lichaam kan blijven voelen. Voor regelmaat kun je een ochtend- en/of avondritueel gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je op tijd gaat slapen en rustig wakker wordt. Dit helpt je om overdag beter in je lichaam te blijven.
Lichaam
Sporten, dansen, wandelen, fietsen en andere vormen van lichaamsbeweging zorgen ervoor dat jij meer in je lichaam zakt. Een zware, wollen deken op je leggen helpt ook.

Doorvoelen van emoties
Het bewust zijn van wat je voelt en het doorvoelen van je emoties zorgen ervoor dat deze niet in je binnenwereld blijven maar naar buiten kunnen. Dit zorgt ervoor dat je energie meer kan stromen en niet ophoopt in je lichaam waardoor je ontaard raakt.

Water
Een warm bad. Of zwemmen in de zee.

Aarde
Eigenlijk alles wat met direct contact met de aarde te maken heeft: bezig zijn in de tuin met je handen in de aarde, op het strand een zandkasteel maken of wandelen met blote voeten in de natuur.

Geniet daarom van de ruimte die je krijgt om buiten te zijn. Dat doe ik nu ook. Ik maak contact met de aarde, met mezelf en laat los wat ik niet meer nodig is.

Kijk wat je nodig hebt. Gebruik het wanneer je het nodig hebt.

Maak contact met de vloer en adem uit.

 

Liefs mary Ann